Τετάρτη 29 Απριλίου 2020


Αγριολούλουδα και σύνθετες λέξεις

Αλήθεια παιδάκια μου θυμάστε καθόλου τις σύνθετες λέξεις;Μάλλον όχι.Δεν πειράζει όμως.Σύνθετες είναι οι λέξεις που δημιουργούνται όταν ενώσουμε δύο ή και  (σπανιότερα).τρεις και τέσσερις λέξεις.Η καινούρια λέξη που φτιάξαμε λέγεται σύνθετη λέξη και βέβαια είναι πιο μεγάλη ,από αυτές τις δύο ή τρεις λέξεις που ενώσαμε.
Στο νηπιαγωγείο λοιπόν για αρκετές ημέρες παίξαμε με τις σύνθετες λέξεις.Και τι δεν φτιάξατε:Π ί τ ε ς: (σπανακι + πίτα,  κρεμμύδι +πίτα, τυρί + πίτα, ζαμπόν + πίτα, κολοκύθι + πίτα.........)
Σ α λ ά τ ε ς :( μαρούλι + σαλάτα, ντομάτα + σαλάτα, αγγούρι + σαλάτα,λάχανο +σαλάτα, πατάτα + σαλάτα, παντζάρι + σαλάτα.........)
Σας βοήθησα λιγάκι να θυμηθείτε; Νομίζω ναι.
Η λέξη λοιπόν αγριολούλουδο είναι σύνθετη λέξη και για να δημιουργηθεί ενώσαμε: άγριο  + λουλούδι . Εμείς λοιπόν σήμερα θα παίξουμε με τη λέξη    
άγριος και θα φτιάξουμε πολλές σύνθετες λέξεις.Για να μπορέσουμε όμως  να παίξουμε ,εννοείται ότι χρειαζόμαστε την βοήθεια κάποιου μεγάλου.
( Δίνουμε χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί το παιδί με τον μηχανισμό της σύνθεσης.Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, που μπορείτε να το εντάξετε  στην καθημερινότητά  σας.)
Είσαστε έτοιμοι; Ξεκινάμε και ενώνουμε.Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάτε περίφημα!!!!!!!!!!!

άγρια  + αγγουριά   =   αγριαγγουριά

άγριος + άνθρωπος  =   αγριάνθρωπος

άγρια + ελιά   =   αγριελιά

άγρια + γάτααγριόγατα

άγριο + γουρούνιαγριογούρουνο

άγριο + κατσίκι αγριοκάτσικο

άγριο κεράσι = αγριοκέρασο

άγρια + χόρτα = αγριόχορτα

άγρια + κότα  =  αγριόκοτα

άγριο + περιστέρι  =  αγριοπερίστερο

άγριο + σκυλί  =  αγριόσκυλο

άγρια + φωνάρααγριοφωνάρα

Μπορείς αλήθεια να σκεφτείς και να φτιάξεις τη  δικιά  σου σύνθετη λέξη;Με την βοήθεια κάποιου μεγάλου, προσπάθησε να την γράψεις και στην συνέχεια να την ζωγραφίσεις.Είμαι σίγουρη ότι είναι παιχνιδάκι για σας παιδάκια μου.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!

Τώρα θα παίξουμε.Νομίζω ότι είναι λίγο πιο διασκεδαστικό.Προσπάθησε να  ανακαλύψεις τις εικόνες από τις σύνθετες λέξεις που φτιάξαμε προηγουμένως. Και πάμεεεεε.....

Αγριοπερίστερο

Αγριογούρουνο

Αγριόσκυλο

Αγριοφωνάρα

Αγριόχορτα

Αγριαγγουριά

Αγριάνθρωπος

Αγριοκάτσικο

Αγριοκέρασα

Αγριόκοτα

Αγριόγατα

Και τώρα σου έχω δύο πολύ ωραία αινίγματα. (Μαμά μπαμπά, μη μαρτυρήσετε ....)




Και ήρθε η ώρα να σου συστηθούν επί τέλους τα αγριολούλουδα :



Ανάμεσα στα ονόματα των λουλουδιών κρύβεται και ένα γυναικείο όνομα.Ποιο να είναι άραγε; Με λίγη βοήθεια θα το βρεις.Είμαι σίγουρη.

Σήμερα , είναι 29 Απριλίου ,και  είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού.Δες μια πολύ ωραία ιδέα για να την γιορτάσεις.( Μανούλες μη με μαλώσετε, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ η σκέψη......)

 Καλή  διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου