Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η για Οδηγίες για την εξ αποστάσεως επικοινωνία

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 




ΕΛΛΗΝΙ ΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
(ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΚΡΗΤΗΣ)
Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, Τ.Κ. 713 05 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλ.: 2810246400, Email: pekeskritis@sch.gr
Πληροφορίες: Μαρία Μπαδιεριτάκη
Τηλ.: 6978111748
Email: mabadierit72@gmail.com

Ηράκλειο, 24/3/2020
Αριθ. Πρωτ. Φ2/711

Προς:
Τις/τους κ.κ. Προϊσταμένες/ους
των Νηπιαγωγείων και τις Εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 60 Νηπιαγωγείων της 1ης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Κοιν.:
ΠΕΚΕΣ Κρήτης
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ: Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕΚΕΣ Κρήτης

ΘΕΜΑ: « Οδηγίες για την εξ αποστάσεως επικοινωνία. »

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι ,
Εύχομαι να είστε καλά. Οι μέρες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Χρειάζεται ψυχραιμία και  υπευθυνότητα από όλους μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί και στον τρόπο που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές.
Η εξ αποστάσεως πλέον επικοινωνία είναι αναγκαία πρωτίστως για την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών, για να μπορέσουμε να σταθούμε κοντά στα προβλήματα που πιθανά θα προκύψουν, με στόχο να σταθούμε όρθιοι όλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές μας.
Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί το ΥΠΑΙΘ μετ`  από τα 3809/16-3-2020 και 39676/20-3-2020 έγγραφα του (επισυνάπτονται), δίνει οδηγίες για τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους μαθητές μέσα από τις πλατφόρμες του Υπουργείου.
Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της ασύγχρονης αρχικά εκπαίδευσης. Στο θέμα της επικοινωνίας με τις οικογένειες και τους μαθητές ορίζονται δύο τρόποι: α) ασύγχρονης κα β) σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, εγώ θα έλεγα τηλεσύνδεσης. Στο τμήμα της ασύγχρονης, το οποίο μας αφορά, προτείνω τώρα που υπάρχει χρόνος, τη δημιουργία σχολικού blog όπου μπορούμε να αναρτούμε φωτογραφίες, βιντεάκια, μικρά κείμενα, προτάσεις, ιδέες, παιδαγωγικό υλικό κ.ά. Οι γονείς συνδέονται με σχετικό σύνδεσμο και βλέπουν με το παιδί τους τις αναρτήσεις μας. .........................


Ιδανικό θα ήταν να υποστηρίζουμε με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι, κάποια νηπιαγωγεία και αρκετοί γονείς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, οπότε δυσχεραίνεται  η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.  Για να μην υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες θα  είναι καλό και χρήσιμο η Πολιτεία να μεριμνήσει και να καταφύγει σε τρόπους οι οποίοι είναι χρηστικοί για την πλειονότητα των γονέων, αλλά και για αυτούς που ανήκουν σε μειονεκτική οικονομική κατάσταση και θέση. 
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει στόχο να διατηρήσει την επαφή με τους μαθητές μας και με τις οικογένειές τους.
Είναι σημαντικό το υλικό μας να στηρίζεται σε παιδαγωγικά κριτήρια, να είναι ελκυστικό  να δίνει χαρά, αίσθημα ικανοποίησης και να κρατά σε επαφή τα παιδιά με την μαθησιακή διαδικασία. 
Σκόπιμο και ιδανικό είναι  να μην μάθουν τα παιδιά γράμματα και αριθμούς, γράφοντας εργασίες στο σπίτι τους (καλό είναι η μη χρήση φωτοτυπιών). Ενώ π.χ. μια ζωγραφιά από τα παλιά που θα του ζητήσετε να σας στείλει ή μια καινούρια, ένα παιχνίδι παιδαγωγικό, μια αφήγηση, μια ιστορία κ.λπ. και αμέσως την επόμενη ημέρα να υπάρχει ανατροφοδότηση π.χ. αν του άρεσε, τι άλλο θα του ήταν ευχάριστο να κάνει στη συνέχεια κ.λπ. η κουβέντα μαζί σας κάνει το παιδί να νοιώθει σημαντικό, τίποτα άλλο!! 

Θα επικοινωνήσουμε ξανά σύντομα.
Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους!

Με εκτίμηση   & φιλικούς χαιρετισμούς
Η Συντονίστρια  Ε.Ε.

Μαρία Μπαδιεριτάκη ΠΕ 60




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου